Θυμός & Δημιουργικότητα (άρθρο)

anger & creativity

Ο θυμός είναι ένα από τα βασικά συναισθήματα μαζί με το φόβο, τη χαρά, τη λύπη, την αηδία, τη ντροπή και τη σεξουαλική ευχαρίστηση. (1) Είναι προορισμένος να μας συνδέει με τη δύναμή μας και την ικανότητά μας να προστατεύουμε το χώρο μας. Γι αυτό θεωρείται , από τον Αlexander Lowen, ως το συναίσθημα της ίασης που αποκαθιστά την ψυχοσωματική ακεραιότητα του οργανισμού μιας και αποτελεί φυσική αντίδραση στην απώλεια της ελευθερίας του. (2)

Το συναίσθημα του θυμού, όπως και όλα τα συναισθήματα, (e-motions),  εκφράζει μία κίνηση. Ποια είναι η έκφραση αυτής της κίνησης που εξασφαλίζει μία υγιή διεκδίκηση;  Εδώ την απάντηση τη δίνει το ίδιο το σώμα, με την κίνηση της έκτασης ώστε να καθοριστούν τα προσωπικά όρια στο χώρο. Ο συνδυασμός της σωματικής κίνησης με τις αντίστοιχες λέξεις, είναι μία βασική πρόταση της Σωματικής Ψυχοθεραπείας για την εστίαση στο συναίσθημα  (πχ η έκταση των χεριών να συνοδεύεται από τη λέξη ΟΧΙ ). Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η Σωματική Ψυχοθεραπεία είναι ολιστική θεραπεία, η οποία προσεγγίζει τον άνθρωπο ως ενότητα σώματος- νου. (3)

 Αν αποδίδαμε μια σωματική αίσθηση στο θυμό, θα τον περιγράφαμε ως ένα ζεστό συναίσθημα που προκαλείται από την άνοδο της θερμοκρασίας στο σώμα και την ταχεία κυκλοφορία του αίματος.  Είναι σημαντικό να γίνει  η διάκριση μεταξύ του θυμού, της  οργής, της μανίας και του μίσους. Η οργή είναι εκρηκτικός και ανεξέλεγκτος θυμός που οδηγεί στο ένστικτο.  Σε αυτήν την κατάσταση, το άτομο ενδέχεται να μη θυμάται τι είπε ή τι έκανε όπως και να μετανιώνει εκ των υστέρων για τις πράξεις του. Η οργή σε αντίθεση με το θυμό, είναι καταστροφική. Αν ο θυμός συμβολίζεται με τη φωτιά που μπορεί να λιώσει την παγωνιά του μίσους, η μανία ως ακρότατο σημείο θυμού και παραφροσύνης συμβολίζεται από το σίφουνα ή την καταιγίδα που καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Από το θυμό στη δημιουργικότητα. Οι δημιουργικές ποιότητες του θυμού.

Το πρώτο στάδιο είναι η συνειδητοποίηση  του δικαιώματός μας στο θυμό. Για να είμαστε σε θέση να συνάψουμε υγιείς σχέσεις, οφείλουμε να διακρίνουμε το θυμό από την αρνητική εκδραμάτισή του και την αντικοινωνική συμπεριφορά.   Είναι τελικά προσωπική ευθύνη και επιλογή να μετασχηματίσουμε το θυμό σε έμπνευση και δημιουργία.

Η ενέργεια του θυμού έχει από μόνη της μετασχηματιστική δύναμη. Μας κινητοποιεί σε μια νέα κατεύθυνση.  Η δημιουργικότητα αποτελεί ένα χώρο εξερεύνησης και χαράς, ένα χώρο συν-χώρεσης και συν- κίνησης.  Σε αυτό το σημείο καλείται ο καθένας μας να στραφεί προς τα μέσα του και να ερωτηθεί: “ Τι είναι δημιουργικό για μένα; ”. H προσωπική αίσθηση του νοήματος σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητά μας ενεργοποιεί το συναίσθημα της χαράς και την αίσθηση της προσωπικής εκπλήρωσης και της συνεισφοράς στον κόσμο.

Συντάκτες: Ξανθίππη Σβολοπούλου,  Χριστίνα Σαμαρά

Βιβλιογραφία

  1. “Body Encyclopedia”, Lisbeth Marcher and Sonja Fich. North Atlantic Books, 2010.
  2. “Χαρά”, Alexander Lowen, MD. Εκδόσεις Ισόρροπον, 2007 (για την ελληνική γλώσσα).
  3. “Body Psychotherapy- An Introduction, Nick Totton. Open University Press, 2003

english

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s